Mam nietypowe pytanie czy potrafi ktoś przyrządzić knedel. Chodzi mi o jakies tajemne wskazówki żeby smakował jak w Czechach
Knedel
|
||
12-01-2010, 04:18 PM
Knedel to prosta ptrawa którą uwielbia mój narzeczony ale bardzo prosto można ją zepsuć. Przygodę z knedlem własnej roboty polecam zacząć od poniższego przepisu.
składniki: 450 g mąki tortowej 2-3 bułki świeże 1 jajko 200 ml mleka 10 g drożdży lub połowa proszku do pieczenia ( ja robię wyłącznie na proszku ) sól Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej z rozbełtanym w nim jajkiem, dodać szczyprę soli i zagnieść ciasto. Bułki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta ( często bułki są dosyć spore i bywa ,że wystarcza 1,5 bułki ), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawic na 40min. Z ciasta "wymodelować" 2 szyszki spore i wrzucić do wrzątku, gotować 25min. Po wyciągnięciu kroic plasterki grubości kromki chleba i podawać z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem - NIGDY NA SŁODKO !!! Niezjedzoną częśc knedla wstawić do lodówki, podgrzewać tylko na parze , Ważne: nie przejmować się zbytnio wyglądem knedla . Miłość to nie pluszowy miś ani kwiaty... Pamiętajcie mężczyźni tak to odbierają...
11-05-2011, 05:16 PM
Mmmmmm, dzięki za przepis
05-07-2013, 01:58 AM
Pychota, istotnie. Też przyrządzam w domu, ale mam jedną uwagę: bułka musi być czerstwa, więc warto ją pokroić na kawałeczki, dopóki jest świeża i wysuszyć. Taki knedel podaję do gulaszu wołowego i pieczeni z sosem zamiast ziemniaków czy kaszy. Do tego jakaś jarzynka zasmażana albo z wody. Knedel jest bardzo sycący, mnie wystarczą dwa kawałeczki.
05-22-2016, 02:02 PM
Oczywiście to knedle, a nie knedel
05-24-2022, 09:22 AM
Widzę, że lubicie gotować. Nie powiem, bo jak kiedyś miałam więcej czasu to też sporo gotowałam i nawet mi to dobrze szło. Teraz jednak stawiam na takie rozwiązania, jak catering pudełkowy wrocław , bo czasu mam niewiele. Zaś z drugiej strony chce zdrowo się odżywiać.
| ||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości