Forum Ślub i wesele, forum weselne i ślubne

Pełna wersja: Ukradziona torebka z dokumentami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ukradli mi torebkę w tramwaju, był w niej dowód i prawo jazdy. Dowód zastrzegłam przez internet ale nie wiem co z prawem jazdy, czy też można je gdzieś zastrzec i czy złodziej może cokolwiek z nim zrobić?
Dobrze że szybko zastrzegłaś dowód bo to najważniejszy dokument jeśli chodzi o ryzyko wyłudzenia kredytów czy innych zobowiązań. Prawo jazdy nie jest dokumentem tożsamości w sensie prawnym i złodziej nie może go użyć do zaciągnięcia kredytu na twoje dane, ale warto je też zgłosić jako skradzione. O kradzieży koniecznie zawiadom policję bo potrzebujesz numeru zgłoszenia przy wyrabianiu nowych dokumentów. Nowe prawo jazdy wyrabiasz w wydziale komunikacji starostwa i potrzebujesz zdjęcia i formularza, czas oczekiwania to zazwyczaj kilka tygodni. Przy zastrzeganiu dokumentów przez internet na https://zastrzegam.pl/ możesz też sprawdzić inne opcje zabezpieczenia swoich danych. Trzymaj się, to do ogarnięcia.