Hej, mam pytanie bo trochę się w tym gubię. Planujemy remont mieszkania w bloku i od zawsze mieliśmy problem z hałasem z klatki schodowej, sąsiedzi wracają późno, dzieci biegają po korytarzu, windy dudnią. Do tej pory myślałam że to kwestia ścian i okien, ale znajomy powiedział że drzwi wejściowe mogą robić tu gigantyczną różnicę. Czy to w ogóle prawda i jak mocno drzwi akustyczne realnie wyciszają?
To prawda i to całkiem duża różnica, zerknij tutaj
https://akustyczne.interdoor.pl/ firma ta ma temu poświęconą osobną stronę i dobrze to tłumaczy. Chodzi o to, że standardowe drzwi do bloku mają często żaden albo śladowy parametr izolacyjności akustycznej, a drzwi akustyczne budowane są zupełnie inaczej, z grubszym skrzydłem, podwójnym uszczelnieniem i mechanicznym progiem opadającym który doszczelnia dolną szczelinę w momencie zamknięcia, bo to właśnie tamtędy ucieka największa część dźwięku. Konkretne modele jak TOWER osiągają 39 dB izolacji, co w praktyce oznacza że dźwięk z klatki staje się ledwie słyszalnym szumem w tle, a nie wyraźnymi głosami czy odgłosami kroków. Na tej stronie możesz też zobaczyć że łączą to z klasą antywłamaniową RC2 więc przy okazji wymieniasz też zabezpieczenia. Jak masz blok i hałas z klatki to inwestycja w drzwi akustyczne robi na co dzień bardzo realną różnicę.