Forum Ślub i wesele, forum weselne i ślubne

Pełna wersja: Spiny, które wyciągnęły mnie z fotela
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam na imię Ewelina, 36 lat, od dziesięciu lat pracuję w tym samym biurze rachunkowym. Moje życie to Excel, kawa z ekspresu i plotki przy ksero. Nie narzekam, ale też nie mam złudzeń – jestem nudna. I w sumie mi to pasowało, dopóki pewnego piątkowego popołudnia nie wpadłam na starego znajomego z liceum. Stał przed galerią handlową, opalony, uśmiechnięty, w nowych butach. Spytałam, skąd taka zmiana. A on na to: „Ewelina, czasem trzeba zaryzykować. Nie w pracy, nie w związku. W czymś małym. W głupiej gierce. Dostałem kiedyś bonus darmowe spiny vavada i od tego się zaczęło”.

Szczerze? Pomyślałam, że zwariował. Ale coś w jego głosie sprawiło, że wieczorem, gdy dzieci już spały, a mąż oglądał mecz w drugim pokoju, otworzyłam laptopa. Wpisałam hasło, które mi podpowiedział. Trafiłam na stronę, która wyglądała poważnie – żadnego kiczu, żadnych wyskakujących okienek. Zarejestrowałam się, bo do bonusu nie trzeba było wpłacać ani złotówki. Po kilku kliknięciach na ekranie pojawiło się: „Otrzymałaś bonus darmowe spiny vavada – 50 obrotów bez depozytu”. Siedziałam i patrzyłam jak idiota. Pięćdziesiąt spinów za darmo. Nawet jeśli nic nie wygram, nie stracę niczego. Tylko kwadrans życia.

Zaczęłam kręcić. Automat był jakiś przyjazny – z motywem ogrodu, kwiatki, ważki, kolibry. Przy piątym spinie nic. Przy dziesiątym – mała wygrana, jakieś pięć złotych. Przy dwudziestym – bonusowa runda. Nie wiedziałam, co się dzieje. Ekran eksplodował kolorami, poleciała animacja, a ja usłyszałam własne „o kurczę” wypowiedziane na głos. Po skończeniu wszystkich spinów na koncie miałam 180 złotych. Sto osiemdziesiąt złotych z niczego. Z powietrza. Z bonusu, który dostałam tylko dlatego, że poświęciłam pięć minut na rejestrację.

Nie wypłaciłam od razu. Siedziałam i myślałam. Wzięłam telefon, ale nikomu nie zadzwoniłam. Wstałam, napiłam się wody, wróciłam. I postanowiłam, że spróbuję zagrać dalej – ale już za swoje. Wpłaciłam stówkę własnej kasy, dołożyłam do tych 180 i zaczęłam kręcić na innym automacie. Tym razem wybrałam coś z piratami. Skrzynie, mapy, papugi. Grałam spokojnie, stawiając po dwa, trzy złote. W pewnym momencie trafiłam serię darmowych spinów w grze – nie tych bonusowych z rejestracji, ale takich w trakcie rozgrywki. I nagle saldo skoczyło do 620 złotych.

Zamknęłam laptopa. Po prostu. Bez zastanowienia. Wstałam, wyszłam do kuchni, zrobiłam sobie herbatę. Mąż zawołał z pokoju: „Co się stało?”. Odkrzyknęłam: „Nic, głupia reklama mi wyskoczyła”. Skłamałam, ale wtedy nie chciałam tłumaczyć. Chciałam tylko zachować to uczucie – że udało mi się wygrać, a potem zamknąć w idealnym momencie. Że nie zostałam dłużej, nie postawiłam wszystkiego na jedną kartę, nie straciłam głowy. Dla kobiety, która codziennie podejmuje sto rozsądnych decyzji, ta jedna – żeby przestać – była najlepsza.

W sobotę poszłam z mężem na zakupy. Nie powiedziałam mu, skąd mam dodatkowe pieniądze. Kupiłam nową zastawę obiadową (starą mieliśmy od ślubu, porysowaną, brzydką) i dwa fotele do ogrodu. Resztę – jakieś dwieście złotych – wrzuciłam do koperty z napisem „niespodzianka”. Do dziś nie wiem, na co ją przeznaczę. Może na masaż, może na kolację samą dla siebie. Bo wiecie, co odkryłam? Że hazard nie musi być patologią. Może być przyprawą. Taką, którą dodajesz do życia od czasu do czasu, żeby poczuć, że jeszcze coś cię zaskakuje.

Przez kolejne tygodnie wracałam myślami do tamtego piątku. Nie dlatego, że chciałam więcej. Dlatego, że chciałam zrozumieć, co się wtedy wydarzyło. Usiadłam z notesem i spisałam swoje zasady. Tylko bonusy bez depozytu. Żadnych wpłat własnych powyżej pięćdziesięciu złotych. I zawsze – ale to zawsze – wypłata przy kwocie, która sprawia, że się uśmiecham. Dla mnie to było 300 złotych. Nie więcej. Nie mniej. Przy trzech stówach zamykam wszystko i idę spać. Nawet jeśli za chwilę miałoby przyjść więcej.

I wiecie co? Działa.

Kilka tygodni później, wracając z pracy, zobaczyłam reklamę. Ktoś dostał bonus darmowe spiny vavada i wygrał kilka tysięcy. I pomyślałam – dobra, fajnie. Ale ja nie gonisz za tym. Ja biorę to, co przychodzi, i nie rozpaczam, kiedy odchodzi. Dziś mam w telefonie zakładkę z tą stroną. Zaglądam tam raz na jakiś czas. Czasem dostaję kolejny bonus, czasem nie. Zawsze gram tylko na darmowych spinach, a jeśli wygram – wypłacam od razu. Nie kombinuję, nie podwajam, nie liczę na cud.

Największym cudem było dla mnie to, że w ogóle spróbowałam. Że nie powiedziałam „to nie dla mnie” i nie przewinęłam dalej. Że dałam sobie szansę na jeden głupi wieczór, który skończył się nową zastawą i uśmiechem przy herbacie. Mój znajomy z liceum miał rację – czasem trzeba zaryzykować w czymś małym. Nie dlatego, żeby się wzbogacić. Dlatego, żeby przypomnieć sobie, że jeszcze potrafisz czuć ekscytację. Nawet jeśli na co dzień siedzisz w Excelu i liczysz cudze faktury.

Czy polecam bonus darmowe spiny vavada? Polecam każdemu, kto nie boi się jednego wieczoru w innym świecie. Ale ostrzegam – to nie jest sposób na pieniądze. To jest sposób na jeden dobry wieczór. A jeśli z niego wyjdziesz, zanim zrobi się jasno, możesz go zapamiętać na długo. Ja zapamiętałam. Do dziś, kiedy jem obiad na nowej zastawie, myślę o tych kwiatkach i kolibrach na ekranie. I uśmiecham się sama do siebie.

Bo czasem wystarczy pięćdziesiąt darmowych spinów, żeby przewietrzyć głowę. Resztę załatwia fotel w ogrodzie, herbata i ta cisza, kiedy wiesz, że udało ci się wyjść z własnych zasad. Niezłamana. I całkiem bogatsza o jedno głupie, cudowne doświadczenie.