06-19-2026, 05:47 PM
Dzień dobry, buduję hobbystycznie różne urządzenia warsztatowe i mniejsze prasy hydrauliczne, czasem ktoś znajomy odkupi ode mnie taki sprzęt. Pomyślałem, że najwyższy czas zacząć to profesjonalnie znakować, żeby podać podstawowe parametry, rok produkcji, udźwig i tak dalej. Zwykłe naklejki foliowe odpadają, bo w środowisku pełnym olejów i smarów zejdą po miesiącu, a zależy mi na estetyce i trwałości. Myślę nad zamówieniem czegoś metalowego i stąd moje pytanie: jakie tabliczki znamionowe najlepiej wybrać do urządzeń, które pracują w dość ciężkich warunkach? Znalazłem w Google firmę ZPU Krupa, która oferuje wyroby trawione z mosiądzu i blach nierdzewnych. Czy technika trawienia faktycznie daje głęboki, trwały wzór, który wytrzyma lata czyszczenia rozpuszczalnikami? Ciekawi mnie też, czy przy zamówieniu serii, gdzie każda sztuka ma mieć inny numer seryjny (kolejne numery), dopłaca się jakoś kosmicznie dużo, czy traktują to jako jedno zamówienie hurtowe? Może ktoś z Was zamawiał u nich takie tabliczki firmowe z numeracją i podpowie, jak to wygląda w praktyce.