Forum Ślub i wesele, forum weselne i ślubne

Pełna wersja: Kā es atguvu savu svētdienu jeb pirmā iepazīšanās ar vavda
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Esmu četrdesmit septiņus gadus vecs automehāniķis no Liepājas. Visu mūžu esmu strādājis ar rokām, smaržojis pēc benzīna un eļļas, un mana diena vienmēr sākas ar to, ka kāds atnes mašīnu, kurai kaut kas nav kārtībā. Man nav nekāda sakara ar datoriem, viedtelefoniem vai tām lietām, par kurām jaunieši runā. Man ir sava vecā, uzticamā kaste ar internetu, ko dēls nopirka pirms gadiem, un es to lietoju tikai laika ziņām un ziņām.

Bet dzīvē reizēm gadās tā, ka viss mainās vienā mirklī. Mana svētdiena parasti ir svēta – es ceļos vēlu, iedzeru kafiju, izlasu avīzi un tad dodos uz garāžu, lai sakārtotu savus darbarīkus. Tā ir mana meditācija. Bet tā svētdiena bija savādāka. Lija tik stiprs lietus, ka pat no mājas līdz garāžai nevarēja aiziet, lai nesamirktu cauri. Dēls nebija mājās, sieva bija aizbraukusi pie draudzenes, un es sēdēju viens ar savu kafiju un skatījos ārā pa logu.

Nezinu, kas mani pamudināja. Varbūt vientulība, varbūt vienkārši ziņkāre. Atvēru savu veco portatīvo datoru un sāku pētīt, ko cilvēki dara internetā. Gāju no vienas lapas uz otru, lasīju ziņas, paskatījos video par mašīnām. Tad pamanīju, ka mans draugs Jānis, ar kuru kopā strādājam garāžā, ir atstājis vaļā kādu cilni. Es viņam bišķi palīdzu ar datoru, jo viņš pats nemāk tos lietot.

Cilnē bija kāda spēļu lapa. Sākumā es gribēju to aizvērt, bet tad ieraudzīju, ka tur ir vienkāršs dizains, bez visiem tiem mirdzošajiem baneriem, kas kaitina acis. Es palasīju, ko tur raksta, un sapratu, ka tā ir vieta, kur var pamēģināt veiksmi. Nosaukums bija vavda. Es piezvanīju Jānim un jautāju, kas tas ir. Viņš iesmējās un teica: "Tas ir mans vakara hobijs, pamēģini, tev patiks, tu taču esi reizēm azartisks."

Jā, es esmu azartisks. Vismaz tā saka mana sieva, kad es skatos hokeju un kliedzu uz televizoru. Bet kaut kas man teica, ka vajag pamēģināt. Reģistrēties bija vienkārši – pat man, kas ar datoru draudzējos tikai caur pirkstu galiem. Aizpildīju laukus, uztaisīju paroli un jau pēc brīža biju iekšā. Pirmo reizi mūžā es iemaksāju naudu internetā. Tās nebija lielas summas, tikai tas, ko parasti iztērēju degvielai.

Spēļu pasaule man bija sveša. Es nesapratu tos visus simbolus un līnijas. Bet man patika pats process – kā ratiņš griežas, kā gaidi, kas būs. Sākumā es tikai skatījos, kā darbojas automāti. Tad sāku likt mazas likmes. Zaudēju pāris reizes. Nezinu, kāpēc, bet tas mani nesatrauca. Es to uztvēru kā mācību.

Pēc stundas es biju iemācījies saprast, kuras spēles dod labākas izredzes. Manā garāžā es esmu iemācījies lasīt mašīnu – pēc skaņas, pēc vibrācijas. Te bija līdzīgi. Vajadzēja sajust ritmu. Un tad, apmēram pēc divām stundām, notika kas tāds, kas man lika nosmieties. Es uzvarēju summu, kas manā izpratnē bija ievērojama – tik daudz, cik es pelnu par divu mašīnu remontu. Sēdēju un skatījos uz ekrānu, nespēdams noticēt.

Pirmā doma bija – kaut vai tā ir īsta nauda. Pārbaudīju savu bilanci, pārliecinājos, ka tā tur ir, un tad piezvanīju Jānim. "Tu man ieteici to vavda," es teicu, "un es tur uzvarēju." Jānis bija priecīgs kā bērns. "Redzi, es tev taču teicu, ka tev ir veiksme," viņš atbildēja. Mēs ilgi runājām pa telefonu, viņš man stāstīja, ka spēlē jau pusgadu un ka viņam ir sava taktika – nekad neielikt vairāk, nekā vari atļauties zaudēt, un vienmēr zināt, kad apstāties.

Tie vārdi man palika prātā. Es izņēmu savu laimestu – visu, līdz pēdējam centam. Nolēmu, ka šī nauda aizies manai sievai, lai viņa nopērk sev ko jauku. Viņa taču vienmēr saka, ka es dāvanas nedodu. Nu, būs dāvana.

Nākamajā dienā es atkal iegāju vavda, bet šoreiz ar citu attieksmi. Es vairs nebiju tikai ziņkārīgs skatītājs. Es biju cilvēks, kas saprot, ka šīs spēles nav tikai nejaušība, bet arī paškontroles pārbaude. Es noteicu sev limitu – trīsdesmit eiro nedēļā. Ja zaudēju – zaudēju, ja uzvaru – prieks. Un, ziniet, tas strādāja. Tā kļuva par manu svētdienas rituālu – pēc kafijas, pirms darbarīku sakārtošanas, es veltīju stundu spēlei.

Ar laiku es sapratu, ka man patīk ne tikai laimests, bet arī pats process. Tā ir kā mīkla, kā šaha partija, kurā tu vari ietekmēt rezultātu ar savām izvēlēm. Protams, ne vienmēr veicas. Ir bijušas nedēļas, kad es zaudēju visu savu limitu pirmajā pusstundā. Bet es jau biju sapratis, ka tā ir daļa no spēles. Tāpat kā garāžā – dažas mašīnas salabot ir viegli, citas prasa vairāk laika un pacietības.

Reiz man piedāvāja iemaksāt vairāk, lai atspēlētos. Es atcerējos Jāņa vārdus un atteicos. Aizvēru datoru, paņēmu kafiju un izgāju svaigā gaisā. Tā bija pareizā izvēle. Es sapratu, ka šajās spēlēs svarīgākais ir nevis uzvarēt, bet gan nezaudēt galvu. Un tas ir kaut kas, ko es esmu iemācījies tikai tagad, piecdesmit gadu vecumā.

Tagad, pagājušos vairākus mēnešus, es joprojām spēlēju. Ne jau katru svētdienu, bet tad, kad jūtu vajadzību. Mana bilance vavda ir neliela, bet man nav kauna. Es neesmu kļuvis bagāts, bet esmu kļuvis gudrāks par naudu un emocijām. Es zinu, ka šīs spēles var būt gan draugs, gan ienaidnieks, un tas ir atkarīgs tikai no tevis paša.

Mana sieva sākumā bija skeptiska. Kad es viņai uzdāvināju to pirmo laimestu, viņa prasīja, no kurienes nauda. Es paskaidroju, un viņa tikai pakratīja galvu. Bet tad, kad redzēja, ka es neesmu kļuvis par spēļu atkarīgo, ka es joprojām eju uz garāžu un remontēju mašīnas, viņa nomierinājās. Reiz pat pajautāja – vai es šonedēļ uzvarēju? Pasmaidīju un teicu: "Šonedēļ nē, bet nākamajā noteikti."

Tāpēc mans stāsts nav par to, kā es uzvarēju miljonu. Tas ir par to, kā es atklāju, ka arī manā vecumā var atrast ko jaunu, kas sagādā prieku. Un ka reizēm labākais, ko tu vari izdarīt, ir pārkāpt savas bailes no nezināmā. Jo tieši tā es atklāju vavda – nejauši, neplānoti, vienkārši tāpēc, ka lija lietus. Un, ziniet, es ne par ko nenožēloju. Tā ir kļuvusi par manu mazo piedzīvojumu, kas man atgādina, ka dzīve nebeidzas pēc četrdesmit, tā tikai sāk jaunu posmu, kurā tu vari būt gan mehāniķis, gan spēlētājs, gan vienkārši cilvēks, kurš prot baudīt mirkli.