Forum Ślub i wesele, forum weselne i ślubne

Pełna wersja: Piątek trzynastego, który okazał się moim szczęśliwym dniem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jestem taksówkarzem w Warszawie. Prowadzę auto od dziesięciu lat, znam każdą ulicę, każdy skrót, każde miejsce, gdzie można bezpiecznie zatrzymać się na chwilę. To praca, która ma swoje plusy – jesteś swoim panem, decydujesz, kiedy zaczynasz i kończysz, spotykasz różnych ludzi. Ale ma też swoje minusy. Po dwunastu godzinach za kierownicą, w korkach, w deszczu, w upale, czujesz, że całe miasto wsiąka w twoje kości. I czasem, wracając do domu, masz ochotę tylko zamknąć oczy i zapomnieć o wszystkim.

Tamten piątek był wyjątkowo męczący. Zaczął się o szóstej rano, kiedy odebrałem pierwsze zlecenie na lotnisko. Potem było kilkanaście kursów, w tym jeden do samego końca miasta, gdzie utknąłem w korku na godzinę. Do tego jeszcze deszcz, który zaczął padać po południu i nie przestawał do wieczora. Do domu dotarłem o dwudziestej drugiej, ledwo żywy. Zrzuciłem kurtkę, usiadłem w fotelu i włączyłem telewizor, ale oczy mi się same zamykały. Wiedziałem, że za chwilę zasnę, ale coś kazało mi jeszcze sięgnąć po telefon.

Przeglądałem media, bez celu, tak jak robię to zawsze, gdy nie mam siły na nic innego. I wtedy zobaczyłem post swojego brata, który wrzucił zdjęcie z jakimś ekranem i podpisał: "A jednak piątek trzynastego nie jest taki zły". Zaśmiałem się pod nosem, bo zawsze był przesądny, ale coś w tym zdjęciu przykuło moją uwagę. Napisałem do niego z ciekawości, co go tak ucieszyło. Odpisał, że ostatnio znalazł sposób na wieczorne odprężenie, że "to działa lepiej niż piwo po pracy". To mnie zaintrygowało, bo przecież znam brata – jest bardziej sceptyczny niż ja.

Dał mi link, a ja, z czystej ciekawości i zmęczenia, postanowiłem sprawdzić. Strona była prosta, przejrzysta, bez zbędnych dodatków. Zarejestrowałem się szybko, wpłaciłem małą kwotę – tyle, ile wydaję na kawę w ciągu tygodnia – i zacząłem się rozglądać. To było moje pierwsze spotkanie z wawada, miejscem, które miało zmienić mój piątkowy wieczór w coś zupełnie niespodziewanego.

Wybrałem automat z motywem starego miasta – lubię klimaty, które przypominają mi spacery po Warszawie. Kręciłem pierwsze spiny bez większych oczekiwań, traktując to bardziej jako sposób na zabicie czasu niż poważną rozrywkę. Przez pierwsze dziesięć minut nic się nie działo. Małe wygrane, małe porażki. Ale jakoś mnie to nie zniechęcało. Siedziałem w fotelu, słuchałem ciszy i patrzyłem, jak symbole wirują na ekranie. To było inne od mojej codziennej jazdy – tam patrzę na drogę, tutaj patrzę na ekran. Oba światy miały w sobie coś, co pozwalało mi się zrelaksować.

I nagle, gdzieś po piętnastym spinie, coś się zmieniło. Kombinacja symboli, której się nie spodziewałem, ułożyła się w sposób, który uruchomił serię bonusów. Ekran eksplodował kolorami, a liczby na saldzie zaczęły rosnąć. Najpierw powoli, potem coraz szybciej. Z pięćdziesięciu złotych zrobiło się dwieście, potem czterysta, a w końcu zatrzymało się na prawie siedmiuset. Siedziałem z otwartymi ustami, nie wierząc własnym oczom. To było jak nagłe odkrycie, że w twoim mieście jest ulica, o której nigdy nie słyszałeś – coś nowego, coś ekscytującego.

Uśmiechnąłem się szeroko. To było coś, czego w ogóle się nie spodziewałem po tym długim, męczącym dniu. Ale wiedziałem, że muszę zachować rozsądek. W taksówce uczymy się, że najważniejsze to znać granice – nie można jechać za szybko, nie można się spieszyć, trzeba wiedzieć, kiedy zwolnić. Tak samo tutaj – postanowiłem wypłacić większość wygranej, zostawiając tylko małą część na dalszą zabawę. To była moja zasada, której postanowiłem się trzymać.

Zrobiłem sobie przerwę. Wstałem, napiłem się wody, wyjrzałem przez okno. Deszcz nadal padał, ale ja czułem, że coś we mnie się zmieniło. Kiedy wróciłem do telefonu, postanowiłem spróbować czegoś innego – gry karcianej, która wymagała więcej strategii. To było jak planowanie trasy przez miasto – musisz wiedzieć, którą ulicą jechać, żeby uniknąć korków.

I choć w karcianą grę nie wygrałem już tak dużo, to satysfakcja z rozgrywek była ogromna. Czułem, jak mój mózg pracuje na innych obrotach, jak odpoczywam w sposób, którego nie dawała mi żadna inna rozrywka. Po kolejnych czterdziestu minutach, kiedy saldo ustabilizowało się na przyzwoitym poziomie, zamknąłem aplikację.

Następny dzień w pracy był inny. Byłem bardziej uśmiechnięty, bardziej rozmowny z pasażerami. Jeden z nich zapytał, czy coś się stało dobrego. Powiedziałem, że po prostu dobrze spałem. Ale w głowie wiedziałem, że to nie sen dał mi tę energię. To tamten wieczór, ten jeden impuls, który sprawił, że zrobiłem coś poza schematem.

Od tamtej pory, kiedy czuję, że dzień był zbyt długi, a deszcz za okną nie daje spokoju, czasem wracam do tego miejsca. Nie robię tego codziennie – tylko wtedy, gdy naprawdę potrzebuję odskoczni. Traktuję to jak mały rytuał, który pomaga mi się zresetować. I choć nie zawsze wygrywam, to zawsze dobrze się bawię. Bo dla mnie najważniejsze stało się to, że znalazłem sposób na oderwanie się od codzienności.

Teraz, gdy myślę o tym piątkowym wieczorze, uśmiecham się pod nosem. To był dowód na to, że nawet najbardziej zmęczony dzień może skończyć się czymś pozytywnym. Że czasem wystarczy jeden impuls, żeby wszystko się zmieniło. I że warto mieć odwagę, żeby spróbować czegoś nowego, nawet jeśli to tylko przypadkowe wejście na wawada. Gdyby nie ten post brata, nigdy bym nie odkrył, że w środku szarego, deszczowego piątku można znaleźć odrobinę koloru. I że nawet piątek trzynastego może okazać się szczęśliwy, jeśli tylko dasz sobie szansę.