Dwadzieścia złotych, kebab i totalne zaskoczenie
Szczerze? Nie jestem hazardzistą. Nawet los na loterii kupuję może raz do roku, i to tylko wtedy, gdy w Żabce zabraknie mi pięciu groszy reszty. Więc to, co wydarzyło się trzy tygodnie temu, do dzisiaj wydaje mi się jakimś dziwnym, bardzo przyjemnym snem. Albo złą komedią pomyłek, która nagle skończyła się dobrze.

Wszystko zaczęło się od totalnej nudy. Wracam z nocnej zmiany, jest może druga w nocy, pada deszcz. Nie taki ładny, romantyczny, tylko ten wredny, mżawkowy, który wsiąka w kołnierz kurtki. Do domu mam jeszcze pół godziny, a moje buty przepuszczają wodę jak sito. Wpadasz do przydrożnego kebaba, nie dlatego, że jesteś głodny, tylko po to, żeby nie zamarznąć na kość. Lokal jak każdy inny – tłuste podłogi, telewizor z muzyką z lat 2000, i ten specyficzny zapach czosnku zmieszany z mokrą wełną.

Siedzę, sączę cole zero i scrolluję telefon bez żadnego celu. Instagram, potem Facebook, potem z nudów wchodzę na jakieś dziwne strony. I tak, w ramach całkowicie bezsensownego klikania, trafiam na ofertę, która w normalnych warunkach przewinąłbym z politowaniem. Ale pamiętajmy o kontekście: jest 2 w nocy, pada deszcz, mam puste konto i dwadzieścia złotych w portfelu na resztę tygodnia. To nie był czas na racjonalne decyzje.

To był czas na sprawdzenie, co to jest to całe vavada bonus za rejestrację, o którym nagle zrobiło się tak głośno. Serio, tak to wygląda. Typowa wpadka przez nudę i ciekawość. "Zarejestruj się, dostaniesz coś za darmo" – w głowie myślałem: "Pewnie jakieś durne darmowe spiny, które i tak nic nie wygrają". Ale miał czas. I te nieszczęsne parę złotych, które i tak miałem zamiar wydać na głupoty.

Rejestracja zajęła mi minutę. Nie wierzyłem w żadne cuda. Pamiętam, że miałem taki specjalny, ironiczny uśmieszek na twarzy. No bo przecież wszyscy wiemy, jak to działa – kuszą cię, potem musisz wpłacać, potem gonisz straty. Nie. Mój plan był prosty: wykorzystać to, co dają, nie wpłacając ani grosza z tych dwudziestu złotych. To moja kebabo-piwna rezerwa, koniec kropka.

Kiedy dostałem ten vavada bonus za rejestrację od tak, bez żadnej mojej wpłaty, pomyślałem: „No dobra, zobaczmy, ile czasu zajmie im zabranie tego z powrotem”.

Zaczynam kręcić. Nie wiem, co wybrali, jakieś owocowe bzdury. Za pierwszym razem nic. Za drugim – mały przeskok. Za piątym – nagle zaczęło coś wjeżdżać. Nie mówię o kokosach, mówię o takim przyjemnym dreszczyku, gdy cyferki skaczą zamiast w dół – w górę. Wciągnęło mnie totalnie. I nie chodzi o te pieniądze, bo na początku to było może trzydzieści złotych virtualnych. Chodzi o to uczucie, kiedy coś cię zaskakuje. Kiedy spodziewasz się nudy i deszczu, a dostajesz małą adrenalinę.

Kebap wystygł, cola zrobiła się letnia, a ja dalej siedziałem wpatrzony w ekran. Przez chwilę czułem się jak bohater słabego filmu akcji. Nagle warunki się spełniły. Nie wiem jak i dlaczego, ale trafiłem jakąś serię. Kwota na koncie nagle przeskoczyła przez próg, który umożliwiał wypłatę. Patrzę i oczom nie wierzę. Jest tam ponad osiemset złotych. Dosłownie z powietrza. Z niczego.

Serce waliło mi jak młot. W łazience tego kebaba akurat ktoś spuszczał wodę, a w tle leciał jakiś kiczowaty hit. Normalnie, codzienność. A ja właśnie dostałem zastrzyk czystego, niespodziewanego szczęścia. Sprawdziłem regulamin trzy razy. Bo w głowie słyszałem głos ojca: "Darmowy ser tylko w pułapce na myszy". Ale wszystko było czyste. Spełnione warunki, żadnych ukrytych haczyków.

I wtedy zrobiłem coś, czego absolutnie nie planowałem. Zamiast grać dalej, zamiast próbować podwoić – wypłaciłem wszystko. Kliknąłem i prawie dostałem zawału, że system pyta o potwierdzenie. Cała akcja trwała może z dziesięć minut, ale wydawała się wiecznością.

Pamiętam, jak wyszedłem z tego kebaba. Deszcz wciąż padał, ale już mi nie przeszkadzał. Szedłem przez błoto, patrząc na pusto oświetloną ulicę, i miałem tylko jedną myśl: "Czy to się właśnie wydarzyło?".

Dwa dni później pieniądze były na moim koncie. Osiemset dwadzieścia coś złotych. Za co? Za to, że nie mogłem spać i schowałem się przed deszczem. Za kompletny przypadek.

Czy polecam? Nie wiem. Na pewno nie mówię, żebyście rzucali robotę i grali na okrągło. To nie jest sposób na życie. To była jedna, szalona, nielogiczna noc, która akurat dla mnie skończyła się szczęśliwie. Takie rzeczy zdarzają się chyba tylko w filmach, albo gdy na zewnątrz jest chłodno i coś Cię podkusi, żeby sprawdzić taki vavada bonus za rejestrację.

Teraz, kiedy wracam wieczorami do domu i widzę ten lokal z kebabem, uśmiecham się pod nosem. Mam nowe buty, suchą kurtkę, a w portfelu nawet trochę zostało. Tydzień później spróbowałem znowu zrobić to samo – ale to już inna historia, która skończyła się po prostu tym, że wypiłem więcej coli i poszedłem spać. Wróciliśmy do rzeczywistości.

Najcenniejsze nie były nawet te pieniądze. Najcenniejsze było to uczucie, kiedy udowadniasz samemu sobie, że czasem przypadkowy impuls może przynieść coś dobrego. Że nie wszystko musi być zaplanowane i wyrachowane. Do dzisiaj czasami klikam stare zdjęcie z tej nocy. Widać na nim moją zdziwioną mordę, oświetloną tylko blaskiem telefonu, i słoik ogórków na zapleczu. Niezapomniana noc. Zero filozofii, zwykła, ludzka radość z zupełnie niezasłużonego wygranego. Polecam każdemu, kto ma dwadzieścia złotych i nic do stracenia. Ale tylko raz. I tylko, gdy pada deszcz.
Odpowiedz
Polecamy