05-20-2013, 02:23 AM
Czy zastanawialiście się kiedyś, czym co się je? Zauważyłam, że ludzie na ogół nie mają o tym pojęcia. Do wszystkiego używają noża i widelca i sądzą, że to wyczerpuje zagadnienie estetycznego jedzenia. Zanikła gdzieś etykieta jedzenia, dobre maniery przy stole traktowane są jako archaiczny przeżytek - a szkoda! Warto sobie przypomnieć niektóre zasady ładnego jedzenia, zagubione wśród fastfoodów i wiecznego pośpiechu. Podam kilka podstawowych; zaczerpnęłam je z przedwojennego kodeksu towarzyskiego, ale wciąż obowiązują, jeśli chcemy uchodzić za eleganckich.
1. Noża używamy wyłącznie do potraw, których nie da się pokroić samym widelcem, a więc kawałka mięsa, kiełbasy, ryby - do niej używamy specjalnego noża.
2. Mięso mielone, gulasz, pierogi, placki, pasztety, sałatki, galarety, naleśniki, kopytka, wszelkie warzywa - jemy wyłącznie widelcem. Wyjątek: ogórek kiszony lub konserwowy podany w całości (choć na eleganckich przyjęciach tak się go nie podaje).
3. Nigdy i w żadnej sytuacji nie kładziemy noża do ust.
Jeżeli macie pytania - pytajcie. Chętnie odpowiem!
1. Noża używamy wyłącznie do potraw, których nie da się pokroić samym widelcem, a więc kawałka mięsa, kiełbasy, ryby - do niej używamy specjalnego noża.
2. Mięso mielone, gulasz, pierogi, placki, pasztety, sałatki, galarety, naleśniki, kopytka, wszelkie warzywa - jemy wyłącznie widelcem. Wyjątek: ogórek kiszony lub konserwowy podany w całości (choć na eleganckich przyjęciach tak się go nie podaje).
3. Nigdy i w żadnej sytuacji nie kładziemy noża do ust.
Jeżeli macie pytania - pytajcie. Chętnie odpowiem!