Światło w ciemnym pokoju
Photo 
Pamiętam ten dzień, jakby to było wczoraj. Deszcz bębnił o parapet, a ja siedziałem w swoim małym mieszkaniu na trzecim piętrze, gapiąc się w sufit. Znowu nie poszedłem do pracy. Znowu wymyśliłem chorobę. Prawda była taka, że nie miałem siły wstać z łóżka, a co dopiero patrzeć ludziom w oczy. Wtedy, przeglądając jakieś forum o grach, natrafiłem na link z kodem promocyjnym do vavada kod promocyjny. Nie planowałem niczego wielkiego. Ot, kliknąłem. Zarejestrowałem się w pięć minut. Wpłaciłem sto złotych, które i tak bym przepił na smutno w samotności.

Pierwsze dni były okropne. Przegrywałem. Nie jakoś spektakularnie, ale systematycznie. Automaty pożerały moje pieniądze jak głodne zwierzęta. Czułem się jeszcze gorzej niż przedtem. Jakby los chciał mi powiedzieć: „Widzisz? Nawet w ucieczce jesteś do niczego”. Ale coś mnie trzymało. Może to, że w tym wirtualnym świecie nikt nie pytał, dlaczego nie dzwonię do rodziny. Nikt nie oceniał mojego zapuszczonego zarostu i ciemnych worków pod oczami. Byłem tam tylko ja i wirujące symbole. I ta myśl, że może jednak vavada kod promocyjny da mi coś więcej niż tylko chwilowe zapomnienie.

Pewnego wieczoru, chyba w czwartek, bo pamiętam, że w telewizji leciał jakiś serial, którego nienawidziłem, postanowiłem spróbować innej gry. Nie automaty, nie ruletka. Blackjack. Znałem zasady, bo kiedyś, dawno temu, grałem z kumplami na pieniądze, ale to były inne czasy. Włączyłem stół z live dealerem. Krupierka, młoda kobieta o imieniu Ola, uśmiechała się do kamery. Nie wiem czemu, ale poczułem się, jakbym siedział przy prawdziwym stole. Rozdała karty. Miałem siedemnaście. Krupierka miała dziesięć. Dobrać? Nie dobierać? Serce waliło mi jak oszalałe. W końcu kiwnąłem głową. Przyszła czwórka. Dwadzieścia jeden. Wygrana. Niewielka, bo postawiłem tylko dwadzieścia złotych. Ale to uczucie... To było coś nowego. Nie euforia. Raczej spokój. Jakby ktoś na chwilę zdjął mi z piersi ciężki kamień.

Zacząłem grać częściej. Nie codziennie, ale kilka razy w tygodniu. Za każdym razem, gdy wracałem z pracy, a właściwie z miejsca, które pracą nazywałem, siadałem przed laptopem i wchodziłem na stronę. vavada kod promocyjny wpisywałem już z pamięci. To dziwne, ale ten kod stał się dla mnie jak rytuał. Jakby otwierał drzwi do innego świata. Świata, w którym nie musiałem być sobą. Mogłem być kimś, kto wygrywa. Kimś, kto się śmieje. Kimś, kto nie myśli o rachunkach, o samotności, o tym, że rodzice już dawno przestali dzwonić.

Pamiętam noc, która zmieniła wszystko. Było już po drugiej. Spałem źle od tygodni. Właściwie nie spałem, tylko dryfowałem między jawą a snem. Włączyłem komputer bez konkretnego planu. Na stronie zobaczyłem turniej. Nie miałem zamiaru brać w nim udziału, ale palec sam kliknął „zapisz się”. Wpłaciłem dwadzieścia złotych. Turniej na automatach. Setki graczy. Ja, samotnik z trzeciego piętra, nagle stałem się częścią czegoś większego. Przez pierwsze pół godziny szło mi przeciętnie. Byłem w środku stawki. Potem coś się zmieniło. Jakby maszyna mnie polubiła. Kręciłem i wygrywałem. Nie od razu dużo, ale regularnie. Awansowałem do pierwszej setki. Potem do pięćdziesiątki. Serce biło mi coraz szybciej, ale nie z lęku. Z ekscytacji. Zobaczyłem, że mam szansę na finał. I wtedy przypomniałem sobie o vavada kod promocyjny. Może to głupie, ale pomyślałem, że ten kod to mój talizman. Że bez niego nie byłbym tutaj.

Finał. Dziesięciu graczy. Ja i dziewięciu innych, pewnie lepszych, bogatszych, szczęśliwszych. Nie liczyłem na wiele. Chciałem po prostu zagrać. I zagrałem. Automat sypał wygranymi jak z rękawa. Nie mogłem uwierzyć własnym oczom. Kiedy ogłosili wyniki, zobaczyłem swoje imię na drugim miejscu. Druga nagroda. Prawie tysiąc złotych. Dla kogoś może to nic. Dla mnie to były pieniądze, które pozwoliły mi przetrwać kolejny miesiąc. Ale ważniejsze było coś innego. Po raz pierwszy od bardzo dawna poczułem, że coś mi wyszło. Że nie jestem całkowitym nieudacznikiem. Że potrafię coś wygrać.

Nie wydałem tych pieniędzy od razu. Leżały na koncie kilka dni. Codziennie patrzyłem na saldo i uśmiechałem się do siebie. Wiem, że to brzmi głupio. Dorosły facet, a cieszy się jak dziecko. Ale dla mnie to nie były tylko pieniądze. To był dowód. Dowód na to, że w tym całym chaosie, w tej ucieczce od rzeczywistości, jest jakiś sens. Że vavada kod promocyjny, który kiedyś wpisałem przypadkiem, stał się początkiem czegoś, co dało mi namiastkę radości.

Dziś nie gram już tak często. Znajduję inne sposoby, żeby radzić sobie z dniem. Ale czasem, kiedy czuję, że ściany się zbliżają, wracam. Nie po to, żeby wygrać wielkie pieniądze. Po to, żeby przypomnieć sobie, że nawet w najciemniejszym pokoju może zapalić się małe światełko. I że czasem wystarczy jeden kod, jedna noc, jeden turniej, żeby poczuć, że jeszcze żyjesz.
Odpowiedz
Polecamy