Wzięcie zwolnienia od psychiatry
Jestem totalnym świeżakiem na rynku pracy i przez ogromne wyczerpanie psychiczne psychiatra chce mi wystawić moje pierwsze L4. Bardzo przejmuję się opiniami innych, a rodzina powtarza mi, że nikt w pracy nie zapomni mi „psychiatrycznego” zwolnienia. Jakie macie doświadczenia z powrotami do biura po takim odpoczynku? I najważniejsze: czy mając na e-zwolnieniu opcję, że chory może chodzić, spotkanie managera na mieście grozi jakąś karą?
Odpowiedz
Polecamy
L4 od psychiatry to L4 jak każde inne od innego lekarza, nie ma czego się obawiać.
Za L4 trwające do 29 dni placi pracodawca, od 30 dni i więcej - płaci już ZUS, i trzeba pamiętać, że pracodawca po tym czasie (jak wrócisz do pracy) może cię wysłać na badania medycyny pracy.
Zalecenia na L4 przypisuje lekarz, i może Ci zalecić wyjścia na basen, spacery, spotkania itp., podobnie jak wyjście na zakupy do sklepu czy piekarni nie są zabronione. Jeśli jest to zwolnienie wychodzące to nie masz się czego obawiać, że ktoś cię zobaczy. Chyba, że ktoś zleci kontrolę ZUSu, ale takie kontrole zazwyczaj na L4 krótszym niż te 30 dni pojawiają się rzadko, i jeśli pracodawca tego zażąda. No i tutaj warto mieć wypisane zalecenia od lekarza psychiatry, na wypadek, gdyby ktoś "życzliwy" chciał się doczepić i będzie kontrola ZUSu, bo teoretycznie na L4 masz obowiązek dbać o to, by jak najszybciej być zdolnym do podjęcia pracy i wykonywać tylko niezbędne czynności, jak pójście na zakupy spożywcze czy np. wyprowadzenie psa na spacer, a taki wyjazd w góry to już niekoniecznie No i daję tutaj namiar na dobry gabinet psychiatryczny https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/ Zapisz się tutaj na konsultację.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości